19 January 2011

bile Tatin menaip sampai x sedar da panjang taipannye,haha

:: saLam ::

arini trase nk mbebel sal syarat2 percintaan plak.
hehehe,layan jelaa ek..
tak copy dari mane2, hasil repekan tatin aje.hee.

Syarat-syaratnye senang je,

1. love each other, pentinggg..
*cth: at least ucapkan di akhir pbualan korang.sure rase hangat balek pcintaan tu weh.pehh,geli aku nk taip doh.haha*

2. taking care lebeh (tp dh lame2 ni malas,haha)
*cth: tny la sihat x,da makan ke belum,arini buatpe je,etc.*

3. faham pasangan masing2.
* cth: da tau psangan ko bz ngn keje, jgn duk nyenyeh2 ngat nk sms/call tiap mase.die rimas la.kang keje die x siap,ko lak kne marah ngn die.pastu gadoh.sape susah?pkirlaaa sndri.hee.*

4. jangan terlalu menggonggong mengongkong.
*cth: bagi jelaa die nk kawan ngn sape pn,laki o ppuan ke,lau btol2 die syg ko die xkan curang punye,laen la klo die mmg x setia*

5. kene jaga hati pasangan
*cth: ble psangan tu da bagi kbebasan bkawan tu jgn lbeh2 lak,jage la sikit ati pakwe/makwe korang tu.*

6. sense of humour.ni wajib ado.
*cth: bile bcakap tu jgn la siryes je an,polak lak ai.haha.gurau2 la sikit,x kan nk romantik je manjang.haissss,x rock r gitu.cm aku,manjang bgurau je.hehe.baru ceria*

7. kongsi kegembiraan/kesedihan/keterujaan/kebahagiaan
*cth: kalau de pape masalah share la,ne tau pasangan korang leh bantu ke kn.kalo gembira tu,gelak same2.kalo teruja,jerit same2,haha*

8. selalu buat aktiviti BERFAEDAH bersama.
*cth: g shopping (bfaedah ke?haha),jogging,piknik,ziarah rumah sdaremare,memancing,pegi zoo?haha*

9. kenal/berkawan dengan kawan die.
*cth: g la add kwn2 die kt fb ke kan.pastu contoh bile korang jmpe kwn2 psangan korang,bf/gf korang mesti bangga sbb awek/boipren die leh geng ngn kwn2 die gak,takde la nk bekepit je kan.hee*

10. hargai pasangan masing-masing.
*cth: bile bf ko sanggup bayarkan bil tepon ko tiap2 bulan kan,ucap la trime kasih,puji2 sikit,blanje die balek ke.bru la adil gitu.hehe.takyah nk pikir 'eh,die kn bf aku?so die la kene tanggung sume!' hey,kamon laa..ce pikir matang sikit.zmn da brubah kot skang ni..*

11. ingat tarikh-tarikh penting, n ucapkannya.
*cth: time besday bf/gf korang tu kan,jgn la ko pegi 'krohhh krohhh' plakk.tgu la skejap jam tu pukul12,jadi org 1st wish kan.apelaa sgt,hehe.pastu jgn lpe lak tarikh anniv ke,tarikh kucing lahir ke,hahaha*

12. jangan nak moody memanjang ok!
*cth: kalo ade masalah tu,toksah la wat muke ketat je kan depan die.tau la ko ade masalah,tp tayah la nk bwk p mane2 mood tu kan.die pn de masalah gk kot.kan leh bincanggg..*

13. toksah nak gedik2 sangat (tok ppuan la slalu ni)
*cth: kalo depan org ramai tu toksah la gedik2 hentak2 kaki gesel2 badan merengek2 bagai de.mmg mtk kaki tu,haha.nt psangan ko malu doh prangai ko gitu dpn org rmai.wakaka.pastu org len pkir cm ko sorg je plak de bopren/gepren*

14. sayangi keluarga mereka jugak.
*cth: ble ko dh syg family die,fmily die pn akn syg ko.sng la skit nk upgrade hubungan tu.hehe.*

15. murah hati,jangan la kedekut sangat
*cth: slalu2 la bagi die hadiahh,jangan la asik nk menerima je kan..tapi tanak memberi,haisss..baru la harmoni,hehe.walaupun hadiah tu hanyalah sekeping kad yg recycle(amek kt opis),tp bile da decodecodeco trus lawa kaw,hahaha*

16. buat die mcm bestfren.
*cth: ko anggap la die teman baik shidup semati ko.so?mst sgt slese kn?nk pgl kau aku pn lek je an.baru la meriah!hehe.time romantik,kte romantik.time begasak kito begasak.*

17. jangan nk ego sangat k.
*cth: bile gadoh tu,mst sume nk besar kepala je kan.apela salahnye buang ego tu jaoh2,mngalah la skit.x ke mana korang de kalo ego tu tinggi sgt.bikin rosak hbungan adelaaa.so,mtk maaf cpt2 kalo da wt salah tu.*

18. saling memaafkan
*cth: hah,ni sambung no.17.bile org tu da mtk maaf,toksah la tanak maafkan lak an.haisss,ngade2 tul.tp pastikan die mtk maaf dgn iklas la.n reason yg munasabah.kalo dh die terang2 maen kayu sablas dpn ko,pastu ko nk maafkan jgk?mmg buta hati la ko.hahaha*

19. jangan nak carik kesalahan pasangan je.
*cth: salah ko,ko tuduh die.salah die,lg la tayah tuduh2 dh.haha*

20. terima pasangan anda seadanya.
*cth: dh bf ko x reti nk maen gitar/nynyi tuk ko,terime jelaaa..toksah nk pakse2 lak,haha.pastu,die tak ensem/cantik ke,ape ke..terime je,dulu gatal2 trime sape suh?pastu nk ubah2 imej die plak.haduiiiii*

21. jujur la ngn pasangan korang.
*cth: jgn la nk tipu psangan korang tu,diorang tu ade 6-sense taw,leh hidu pnye pnipuan korang.bg yg srasi bsame tu la.hehe.yg xde rase2 kene tipu dek psangan tu,maknenye tak srasi.haha.auta.kejam*

22. setia. (ehh,pesal point penting duk bwh2 ni,haha)
*cth: setia la ngn die,baru la die pn ade hati nk setia ngn ko.apedaaaa*

23. saling mempercayai.
*cth: jgn la ragui pasangan ko,apela salahnye pecaya sikit kt die.naek fedap gk bile org x caye kite ni kan?*

24. jangan nk rendahkan2 pasangan ko yg da rendah tu.ehh! :p
*cth: ko keje gud2,tp keje die bese2 je an.tayah la nk rendah2kan die lak.malu la die.huhu.mle2 kate terime seadenye,tp ble da gaduh nk pelekehkan org tu plak?pe kessss*

25. jangan nk panjangkan pergaduhan tu.
*cth: kalo korang gaduh siang/hari tu kan,cepat2 la setel.kalo bleh malam b4 tido tu da setel da.yelaa,bkn dpt ape pn kalo smbung lame2 kan,wt sakit ati je.kt sini la ego kte kne buang skit.alaaa,x luak ego ko de.*

26. bijak n berfikiran positif.
*cth: kene la bijak sket nk hadapi masalah yg melanda hubungan korang tu.kalo x bijak tu yg jd kes cemburu buta lah, hape2 tah lagi.pastu cube la jgn pikir bukan2 kt bf/gf korang tu.jgn la dok pkir negatif je,mmg negatif la jadinye.ehehe*

27. imbas kenangan manis korang besama.
*cth: kadang2 bile da tatau nk borak ape,crite jela sal kngn manis korang mse mle2 knl ke,mle2 ngorat ke.dialog, 'eh,ingat x dlu sy penah blikan awak goreng pisang 4ringgit smate2 nk ngorat awak?bayar balek duit saye!!' eh?hahaha.baru la x bosan hbungan korang tu.dgn bcerita tu korang pn dpt la refresh blk memori korang sal cite2 tu sume.sweet kn kalo tlupe?hahahah*

28. bagi suprise kat die.
*cth: time besday die ke,.tp kalo x besday pn takpe la.sape yg x ske kjutan kan?kompem tharu la psangan korang tu.hehe*

29. berkorban sedikit utk die.
*cth: kalo die mtk tlg ape2 ke,cbe la korbankan skit mase korang tu.bkn slalu pn die mtk tlg.asek die je bkorban tuk ko kn.pe salahnye ko plak wt kt die.tp jgn la sampai korang bkorban APA SAJA.ngekk,pikir la sikit nyah oit.heeee*

30. berdoa kepada Allah.
*yg ni,takde contoh.hehe.utk hbungan korang diberkati n diredhai,slalu2 la bdoa supaya dipanjangkan jodoh,bahagia selalu,etc.insyaallah pecintaan lebih bahagia.amin*

hoho,finish! tamat sudaa,ngeee
x sangka aku bagi smpai 30 syarat?
makin lame taip makin byk lak.hehehe
ni sume berdasarkan pengalaman aku je.
aku harap takde sape la trase ngn contoh2 aku bg tu.
hehehe,takde kene mngene ngn yg hidup o dh mati kecuali aku je.peace! :)

 pas da cukup syarat baru la leh gini,heee
pic from yahoo images.

:: Sekian ::


** boleh bagi tips utk hilangkan 'bosan tapi sayang' dalam perhubungan x korang?

6 budak menulis:

azsha said...

yeah..dlu pown an tunang aq ske sgt wat muka biler penat..smpai aq fed up..ye lar kita pown penat gak an..heheheh..tp skunk da xbuat lagi..yang bagila idea nk wat apa erk utk suprise bufday party??

tat!n said...

ecah: yeke?x syok kn camtu?kte pn pnt gk.hihi.idea tuk suprise bufday party ea?erm..bwk la die g mkn kt tmpat yg romantik ke..or,kumpul kwn2 die tuk wt suprise.hehe.hadiah jgn lupee.. :)

azsha said...

yups..smpai jdi tensen giler n bosan..jadi tawar hati taw..pastu da bgthu r ckp mmg meluat giler perangai yg mcm tu..hehehe..so dye da xbuat da..aq ny an jenis suka ketawa so xpenah lar dpan dye nk wat muka..hehehe..tu r panggil membe membe r an..hadiah apa sesuai erk..

tat!n said...

so ko gtaw die la ko ta suke die cmtu ea?bgus2.hehe.aku pn ske trus trg klo x ske pe bf aku bwt.hee.
hadiah?aku failed skit bab hadiah laki ni.hahaha.perfume,jam,kasot,sume tu biasa kan.x menarik.hehe.tatau ap yg laki suke. ;p

heart tamimi said...

thanx tip2 ko tuh yg..heE~
uikkk,ko ponah raso bosan ngan pendi ko x?den sayang cinta den tuh tp kdang2 mcm bosan plak..myb sbb da lame sgt ker ap erk..pastuh nk mrh2 yo..ad yo yg xkono..bhyo neh an an an..(mtk2 pzie xbaco)hahaha..alaa ag pon dio xtaw blog den..hik3! =)

tat!n said...

same2,takdo la tips bona pn.hehe.
erm,aku pn sme cm ko gk.slalu bosan.hahahhaa.pdahal ko lg lame an.bese la tu,da abis crite kot..hehehe..takdo pizi baco do..pendi yo baco ha.. ;p